Doctalks

Met de nieuwe reeks ‘Doctalks’ willen De Republiek en Cinema Lumière een constructieve dialoog op gang brengen via documentaires die je stof tot nadenken geven. Maandelijks selecteren we een documentaire met een kritische blik op een actueel vraagstuk. Na de vertoning volgt een debat met een expert terzake en de mogelijkheid om na te kaarten bij een zondags aperitief.

Programma najaar 2021:

Tickets: €10 (standaard tarief)

Future Shocked

‘Future Shocked’ is een persoonlijke queeste van regisseur Johan Van Schaeren. Hij gaat op zoek naar antwoorden op vragen waar velen van Generation X, gesandwicht tussen de ‘wokers’ en de ‘boomers’, vandaag mee worstelen. Inzichten worden gegeven door moraalfilosofen, sociologen en psychologen en een massa beeldfragmenten. Hoe werkt maatschappelijke verandering, waarom wijzigt ons morele landschap vandaag zo sterk en hoe kunnen we polarisatie pogen tegen te gaan?

De tijden veranderen en de maatschappij evolueert voortdurend. Wat vandaag als normaal beschouwd wordt, kan binnen enkele decennia onacceptabel zijn. Dat was vroeger niet anders, maar met de snelheid van het internet evolueren ook morele regels steeds rapper. Maatschappelijke debatten woeden heftig, waarbij een deel van de bevolking op de (digitale) hekkens staat en een ander deel ostentatief de hakken in het zand zet. De snelle gedragsverandering die gevraagd wordt, is voor velen onhaalbaar. Polarisatie neemt ongekende vormen aan.

Na de vertoning gaat Mieke Dumont in gesprek met de jonge doctor in de filosofie Martha Claeys, die aan de Universiteit Antwerpen onderzoek doet naar de emotie trots. Ze denkt ook na over hoe we ons op een goede manier tot onszelf en anderen kunnen verhouden, en publiceerde hierover al tal van werken.

Zondag 12 december om 10u30: tickets hier.