Soundtrack to a Coup d'Etat (Doctalks)

Wat hebben jazzmuziek en de moord op Patrice Lumumba met elkaar gemeen?

In de documentaire Soundtrack to a Coup d’État neemt Belgische filmmaker Johan Grimonprez ons mee naar februari 1961. Twee jazzmuzikanten, Abbey Lincoln en Max Roach, bestormen de VN Veiligheidsraad en protesteren tegen de moord op Patrice Lumumba, de eerste minister van Congo. Eerdere vergaderingen rond demilitarisatie en dekolonisatie waren al in het water gevallen, tot grote frustratie van Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov. De grote dwarsligger, de VS, moeten dringend hun imago opkrikken en zoeken hun toevlucht in jazz. Muzieklegendes als Louis Armstrong, Nina Simone, Dizzy Gillespie en Duke Ellington worden als jazz ambassadeurs naar Congo gestuurd om de aandacht af te leiden van verschillende CIA-operaties.

Johan Grimonprez overstijgt in zijn documentaires alle genres met creaties waarin experiment, historisch besef en revisionisme innig met elkaar verbonden zijn. Soundtrack to a Coup d’État doet je met andere ogen kijken naar het koloniaal verleden van België. Muziek is hierbij meer dan een soundtrack, maar wezenlijk verbonden met de film. De dialoog tussen jazz en dekolonisatie wordt visueel knap vormgegeven, met gebalde tekstinformatie die op het scherm danst in de grafische stijl van de modernistische Blue Note album covers.


Met de reeks Doctalks brengen we samen met De Republiek een constructieve dialoog op gang via documentaires die je stof tot nadenken geven. Maandelijks selecteren we een documentaire met een kritische blik op een actueel vraagstuk. Na de film volgt een Q&A met regisseur Johan Grimonprez.

Trailer
Regisseur: Johan Grimonprez
Speelduur: 150 min
Taal: EN / FR / DE
Ondertiteling: NL
Releasedatum: 2024-09-11
Kijkwijzer:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen
Woensdag 02/10