Doctalks: Arica (25j Lumière)

De Zweedse documentaire ‘Arica’ vertelt het verhaal van een strijd van David tegen Goliath. Een klein Chileens dorpje jaagt een Zweeds mijnbedrijf voor de rechter voor de jarenlange illegale dumping van toxisch afval. De film veroorzaakte veel ophef en was de directe aanleiding voor een rechtszaak tegen het bedrijf. Na de film gaat Mieke Dumont in gesprek met Prof. Dr. Geert van Calster (KU Leuven), die zelf doctoreerde met een doctoraat over de spanningen tussen milieurecht en internationaal handelsrecht, wat nu weer brandend actueel is in het kader van een Europese klimaatheffing. Ook Vicky Reynaert (Vooruit) is aanwezig bij het nagesprek. Zij diende in de Kamer een wetsvoorstel in om de zorgplicht mogelijk te maken voor multinationals en zo de schending van mensenrechten, arbeidsrechten en milieunormen beter op te sporen en te vermijden.

Met de nieuwe reeks ‘Doctalks’ willen De Republiek en Cinema Lumière een constructieve dialoog op gang brengen via documentaires die je stof tot nadenken geven. Maandelijks selecteren we een documentaire met een kritische blik op een actueel vraagstuk. Na de vertoning volgt een debat met een expert terzake en de mogelijkheid om na te kaarten bij een zondags aperitief.

----------------------

Cinema Lumière bestaat 25 jaar en viert dat uitgebreid met een speciaal voor de gelegenheid samengesteld filmprogramma. Documentaires konden daarin niet ontbreken, aangezien die een steeds belangrijkere plaats opeisen in de cinema. Tijdens het feestweekend lanceren we in samenwerking met De Republiek Doctalks: maandelijks op zondagvoormiddag een vertoning van een documentaire, met aansluitend debat.

Trailer
Regisseur: Lars Edman, William Johansson Kalén
Speelduur: 95 min
Taal: EN / ES / SV
Ondertiteling: NL / FR
Releasedatum: 2021-06-30
Kijkwijzer:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen