La nuit des rois (CineMooov)

CINEMOOOV toont films uit alle hoeken van de wereld. In februari reizen we naar Ivoorkust, op zoek naar traditionele verhalen over volkse helden.

De Ivoriaanse filmmaker Philippe Lacote dwaalde in zijn jeugd geregeld door de beruchte MACA-gevangenis. Hij heeft een achtergrond in radio- en hoorspelen en kent dus de waarde van een goed verteld verhaal. In zijn tweede speelfilm speelt hij dan ook op inventieve manieren met de kunst van het oreren. Wat volgt is een mix van gevangenisdrama, een historische allegorie en een theatrale performance in één. Maar het is bovenal een magisch-realistische film over de kracht van verhalen vertellen.

Een jongeman komt aan in de imposante La Maca-gevangenis, diep in het woud buiten de Ivoriaanse stad Abidjan. Het regime wordt niet door de bewakers geleid, maar door het opperhoofd van de gevangenen. Traditie dicteert dat tijdens een maansverduistering een ‘Roman’ wordt uitgekozen, iemand die de andere gevangenen gedurende een nacht moet vermaken met een verhaal. De twijfelachtige eer valt te beurt aan de nieuwkomer. Als zijn medegevangenen niet tot zonsopgang aan zijn lippen hangen, zal hij het moeten bekopen met de dood.

CineMooov is een samenwerking tussen Mooov en cinema Lumière

Trailer
Regisseur: Philippe Lacôte
Speelduur: 93 min
Taal: FR
Ondertiteling: NL / FR
Releasedatum: 2021-10-06
Kijkwijzer:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen