Sur l'Adamant

SUR L’ADAMANT van de Franse regisseur Nicolas Philibert, bekend van de zeer succesvolle documentaire ÊTRE ET AVOIR (2002), gaat over een boot in Parijs waar patiënten met psychische problemen worden opgevangen.

De Adamant is een uniek verblijf. Dit drijvende gebouw aan de Seine in het hart van Parijs vangt volwassenen op die lijden aan een psychische stoornis. Het behandelende team biedt zo goed mogelijk weerstand aan de achteruitgang en ontmenselijking van de psychiatrie. Regisseur Philibert neemt de toeschouwer mee aan boord en laat hen kennismaken met de patiënten en verzorgers die elke keer opnieuw weer de strijd aangaan met hun dagelijkse realiteit.

De Franse documentaire won op het Internationale Filmfestival van Berlijn de Gouden Beer, de belangrijkste prijs. Het is zeldzaam dat de Gouden Beer wordt toegekend aan een een documentaire. De regisseur liet tijdens de uitreiking weten diep geraakt te zijn door de beslissing van de jury. “Ik heb geprobeerd om het zo discriminerende beeld dat wij vaak hebben van gekke mensen om te draaien”, zei Philibert nadat hij de prijs in ontvangst had genomen. “Ook als we ons niet met hen kunnen identificeren, wil ik dat we in staat zijn om op zijn minst te erkennen wat ons verbindt.”

Trailer
Regisseur: Nicolas Philibert
Speelduur: 109 min
Taal: FR
Ondertiteling: NL
Releasedatum: 2023-05-31
Kijkwijzer:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen
Wil je weten of deze film hierna nog vertoond wordt? Vanaf maandag 29/04 kan je het nieuwe programma raadplegen.

Van 18 t.e.m. 28 april neemt MOOOV Filmfestival de programmatie van Lumière Brugge over. 

Wij zijn er terug op 29 april.

Speelt vandaag

Geen vertoningen in Lumière Brugge

Geen vertoningen in Lumière Brugge

Geen vertoningen in Lumière Brugge