Future Shocked (Doctalks)

'Future Shocked' is een persoonlijke queeste van regisseur Johan Van Schaeren. Hij gaat op zoek naar antwoorden op vragen waar velen van Generation X, gesandwicht tussen de 'wokers' en de 'boomers', vandaag mee worstelen. Inzichten worden gegeven door moraalfilosofen, sociologen en psychologen en een massa beeldfragmenten. Hoe werkt maatschappelijke verandering, waarom wijzigt ons morele landschap vandaag zo sterk en hoe kunnen we polarisatie pogen tegen te gaan?

De tijden veranderen en de maatschappij evolueert voortdurend. Wat vandaag als normaal beschouwd wordt, kan binnen enkele decennia onacceptabel zijn. Dat was vroeger niet anders, maar met de snelheid van het internet evolueren ook morele regels steeds rapper. Maatschappelijke debatten woeden heftig, waarbij een deel van de bevolking op de (digitale) hekkens staat en een ander deel ostentatief de hakken in het zand zet. De snelle gedragsverandering die gevraagd wordt, is voor velen onhaalbaar. Polarisatie neemt ongekende vormen aan.

Na de vertoning gaat Mieke Dumont in gesprek met de jonge doctor in de filosofie Martha Claeys, die aan de Universiteit Antwerpen onderzoek doet naar de emotie trots. Ze denkt ook na over hoe we ons op een goede manier tot onszelf en anderen kunnen verhouden, en publiceerde hierover al tal van werken.

PERS

"Een belangrijk en confronterend document" - Jan Leyers

"De grote verdienste van deze docu is dat hij het debat wegtrekt uit Twitter-echokamers en opgehitste tv-studio?s, en eindelijk eens ruim de tijd neemt om het fenomeen in al zijn facetten onder de loep te nemen." - De Morgen

Trailer
Regisseur: Johan Van Schaeren
Speelduur: 123 min
Taal: EN / NL
Ondertiteling: NL
Releasedatum: 2021-06-09
Kijkwijzer:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen
Zondag 12/12