Damnation (1987)

Béla Tarr in 4K

Karrer is een zonderlinge man die zijn dagen onder andere vult met piekeren en het kijken naar trams. Daarenboven is hij halsoverkop verliefd op een zangeres in een nachtclub. De liefde is echter niet wederkerig en Karrer wordt regelmatig bedreigd door de echtgenoot van de zangeres. Op een dag ziet hij een kans om via een lucratief smokkelhandeltje zijn concurrent van het toneel te doen verdwijnen.

Damnation wordt vaak geciteerd als de film waarbij Hongaarse grootmeester Béla Tarr zijn karakteristieke stijl voor het eerst tentoon spreidde. Met zijn uitgebreide long takes en langzame trackingshots is de film een toonbeeld van minimalisme in cinema. Damnation is ook de eerste samenwerking tussen Tarr en landgenoot László Krasznahorkai, die na deze film nog maar liefst vijf andere films van Tarr van een script zou voorzien, waaronder zijn magnum opus Sátántangó.

PERS

"Miserabilist though its theology might be, there is a weird and mesmeric quality in Damnation. It induces a floating trance-like sensation like something to be found in Tarkovsky" - The Guardian

"In terms of creating a strong cinematic world, Tarr has few equals." - Slant Magazine

Trailer
Regisseur: Béla Tarr
Speelduur: 116 min
Taal: HU
Ondertiteling: NL / FR
Releasedatum: 2021-08-04
Kijkwijzer:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen