Judges under pressure (EUtopia Brugge)

In Polen staat de onafhankelijke rechtspraak ernstig onder druk sinds de conservatief-rechtse partij PiS aan de macht is. Rechters die beslissingen nemen die de overheid onwelgevallig zijn, lopen kans om te worden ontslagen of gearresteerd. De nieuwe regering zet de rechters in het beste geval weg als elitair en incompetent, in het slechtste geval als dissidenten.

De rechters laten het er niet bij zitten en proberen door demonstraties, maar ook via workshops en presentaties op grootschalige muziekfestivals het politieke tij te keren. In 2020 vindt de grootste protestactie in de Poolse geschiedenis plaats, waarbij talloze bezorgde Poolse burgers en solidaire collega-rechters uit heel Europa aandacht vragen voor de flagrante grondwetschendingen.

De camera volgt rechter Igor Tuleya, het gezicht van de protestbeweging, tijdens zijn werkzaamheden binnen maar met name buiten de rechtszaal. Zijn zwarte humor geeft dit urgente en schokkende onderwerp af en toe de nodige luchtigheid, zonder af te doen aan de ernst van het rechtstatelijke horrorscenario dat zich in deze EU-lidstaat voltrekt.

Deze vertoning gaat door in het kader van EUtopia Brugge ism Avansa

Trailer
Regisseur: Kacper Lisowski
Speelduur: 87 min
Taal: PL
Ondertiteling: EN
Releasedatum:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen