Éclaireuses (DOCFEST)

Evolueert ons onderwijs mee met de groeiende diversiteit?

Marie en Juliette hebben het klassieke onderwijs achter zich gelaten om in het centrum van Brussel Petite École te openen. Een kleine school voor kinderen zonder schoolgeschiedenis, vaak vluchtelingen. Ze krijgen de kans om buiten de klassieke schoolomgeving terug kind te zijn, voor er op school van hen verwacht wordt om leerling te zijn. Hun pedagogische visie doet ons nadenken over ons onderwijssysteem dat vaak onderdrukkend werkt.

Marie en Juliette nemen de tijd om de kinderen stap voor stap de taal te leren, zich creatief uit te drukken en zich op eigen tempo te ontplooien. Met een vaste dagstructuur als veilige basis.

Petite École is een magnifiek initiatief en wordt prachtig in beeld gebracht in deze documentaire. De film legt bovendien urgente maatschappelijke uitdagingen op tafel.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Interactief debat

Na de film gaan we in gesprek over de Brugse onderwijscontext, de groeiende diversiteit in de stad en de cruciale rol van taal. Het panel bestaat uit Nela Deleu (onderwijsambassadeur), Anna Bubnova (student Lerarenopleiding aan Vives), Orhan Agirdag (professor en socioloog) en Sabine Forrier (OKAN begeleider). Ook het publiek krijgt de kans om vragen te stellen tijdens dit interactief debat.

Film en debat maken deel uit van het jaarlijkse Onderwijscongres.

i.s.m. Dienst Flankerend Onderwijsbeleid en Openbare Bibliotheek Brugge

Regisseur: Lydia Wisshaupt-Claudel
Speelduur: 90 min
Taal: FR
Ondertiteling: NL
Releasedatum:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen
Wil je weten of deze film hierna nog vertoond wordt? Vanaf maandag 04/03 kan je het nieuwe programma raadplegen.