Apolonia, Apolonia (DOCFEST)

Moet je eerst jezelf verkopen om erna je kunst te kunnen verkopen?

Dertien jaar lang volgt Deens filmmaker Lea Glob kunstenares Apolonia Sokol. In 2009 lijkt het leven van de jonge vrouw op de ultieme kunstenaarsdroom: ze studeert in Parijs aan één van de meest prestigieuze kunstacademies van Europa.

Maar sprookjes bestaan niet blijkt in dit fascinerende portret van niet één, maar uiteindelijk twee getalenteerde jongvolwassen vrouwen die hun plek zoeken in de (kunst)wereld. Een vrouwelijke kunstschilder moet meer opgeven en meer overwinnen dan een man, is één van de lessen die Apolonia leert.

Dertien jaar later blijven de twee vrouwen nadenken over elkaars wegen in deze betoverende film over kunst, liefde, moederschap, seksualiteit, representatie en hoe te slagen in een wereld die wordt gedomineerd door patriarchaat, kapitalisme en oorlog zonder zichzelf te verliezen.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Talk met Théo Collie

Bij de vertoning in Cinema Lumière op vrijdag krijg je een intro en outro van Théo Collie, zelf ook een jonge kunstenaar. Hij was ondersteboven bij het zien deze film en vertelt je graag waarom.

Gezelschapsspel: Art & My Career

Op zaterdag bekijk je de film in het atelier van kunstenaar Mauritz Verlinden in De Tank. Na de film nodigen we je uit om mee te spelen met het gezelschapsspel Art & My Career van Olivia Hernaïz. Je ervaart er spelenderwijs welke drempels vrouwelijke kunstenaars ondervinden tijdens hun loopbaan. Er is een bar met drank én lekkere ‘doc monsieurs’ aan een zacht prijsje voor wie een hongertje krijgt.

i.s.m. De Tank van Het Entrepot

Regisseur: Lea Glob
Speelduur: 116 min
Taal: NL / FR / DA / PL
Ondertiteling: NL / FR
Releasedatum:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen
Wil je weten of deze film hierna nog vertoond wordt? Vanaf maandag 27/05 kan je het nieuwe programma raadplegen.