Das Alte Gesetz (Pelliculot)

Ewald André Dupont's 1923 stomme film The Ancient Law (Das alte Gesetz) is een belangrijk stuk Duits-joodse filmgeschiedenis, waarin de gesloten wereld van een Oost-Europese sjtetl sterk in contrast staat met de liberale zeden van het Wenen in de jaren 1860. Met zijn historisch authentieke decor en een ensemble van vooraanstaande acteurs is Das alte Gesetz een uitstekend voorbeeld van de creativiteit van Joodse filmmakers in het Duitsland van de Weimarrepubliek. In België kwam de film oorspronkelijk uit onder de titel Baruch.

In 2017 prachtig gerestaureerd door Deutsche Kinemathek met medewerking van verschillende buitenlandse filmarchieven, waaronder onze eigen Cinematek.

De film wordt live begeleid door Alicia Svigals (viool) en Donald Sosin (piano). Met ondersteuning door de Sunrise Foundation for Education and the Arts.

Alicia Svigals is 's werelds meest vooraanstaande klezmer violiste en oprichtster van de Klezmatics. Ze heeft opgetreden met en geschreven voor violist Itzhak Perlman en gewerkt met het Kronos Quartet, toneelschrijvers Tony Kushner en Eve Ensler, dichter Allen Ginsburg, Robert Plant en Jimmy Page van Led Zeppelin.

Donald Sosin heeft zijn composities voor stomme films, vaak samen met zijn vrouw, zangeres/percussioniste Joanna Seaton, uitgevoerd in Lincoln Center, MoMA, de National Gallery en op grote filmfestivals in New York, San Francisco, Telluride, Hollywood, Pordenone, Bologna, Shanghai, Bangkok, Berlijn, Stockholm, Wenen, Moskou en Jecheon in Zuid-Korea. Hij maakt opnames voor gespecialiseerde dvd-uitgevers als Criterion, Kino, Milestone en Flicker Alley.

Let op: bij deze vertoning zijn er enkel Engelstalige ondertitels bij de Duitse tussentitels.

Regisseur: Ewald André Dupont
Speelduur: 135 min
Taal:
Ondertiteling:
Releasedatum:
Kijkwijzer:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen