Zij Hen Wij (Internationale Vrouwendag)

Hoe bestorm je een wereld die niet gemaakt lijkt voor jou?

'Zij Hen Wij' (She They Us) is een documentairereeks over de hoopvolle strijd voor een toekomst waarin iedereen gelijkwaardig kan zijn. Verschillende mensen uit de Lage Landen streven elk op hun manier naar een wereld die beter past bij hun leven, lichaam, werk en liefde.

Via vijf thematische en visueel verrassende afleveringen tonen zij hoe zij dagelijks omgaan met discriminatie op het kruispunt van gender, seksualiteit, huidskleur, klasse en religie. De drie jonge makers Zaïde Bil, Sam Peeters en Heleen Declercq trokken doorheen Europa, de Verenigde Staten en Noord-Afrika om zo hun verschillende gevechten voor gelijkwaardigheid op een rij te zetten.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

programma

Wetgeving (46')

Om het probleem van femicide aan te pakken, pleit Kaouthar Darmoni uit Amsterdam voor veranderingen in het strafrecht. Tegelijk helpt ze vrouwen hun lichaam te resetten door middel van rituele Oosterse dans. Mieke Van Hove is huishoudhulp. Het is één van de weinige flexibele jobs die vrouwen in staat stelt om werk, kinderzorg en huishouden te combineren. Wanneer Mieke haar collega's ziet worstelen voor een loon waarmee ze niet rondkomen, gaat ze de confrontatie aan met de politiek.

Strijd (35')

Mieke, Kaouthar, Eefje, Fatima-Zohra, Angelique, Charlotte en Hanne. Dagelijks streven ze naar een toekomst die beter past bij hun lichaam, werk, welzijn, liefde. Door hun gevechten op een rij te zetten, toont de reeks hun werkelijke kracht. Maar ook de rol die mannen spelen want het is een strijd voor gelijkwaardigheid voor iedereen, ongeacht gender.

Panelgesprek

In het kader van Internationale Vrouwendag is er na de film een panelgesprek dankzij de Diversiteitsdienst van Stad Brugge. We gaan in gesprek met regisseur Zaïde Bil, personages Mieke Van Hove en Fatima-Zohra Ait El Maâti, producent Emmy Oost en Ila Susaeva, die werkzaam is voor het Miriam project in Brugge. Nela Deleu zal alles in goede banen leiden.

Trailer
Regisseur: Zaïde Bil, Sam Peeters, Heleen Declercq
Speelduur: 110 min
Taal: NL
Ondertiteling: NL
Releasedatum:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen