Thank God for the Gift (Q&A)

'Thank God for the Gift’ vertelt het verhaal van een van de meest opmerkelijke figuren in de recente Belgische kunstgeschiedenis: Jan Hoet. De film werpt niet alleen een blik op zijn bijzondere carrière als vooraanstaande curator, maar ook op zijn flamboyante persoonlijkheid. Een gedreven man met een onverzadigbare passie voor kunst, radicaal in zijn eerlijkheid en vastberaden in zijn streven naar totale intellectuele en emotionele vrijheid. Hij haalde kunst uit het museum en bracht het naar de mens. We volgen het pad van een onzekere jongeman die uitgroeit tot een controversiële pionier in de kunstwereld, met grote successen en veel lof, maar ook een stortvloed aan kritiek.

De vertoning wordt gevolgd door een nagesprek met regisseur Luc Vrydaghs en Dorian van der Brempt, gemodereerd door Els Wuyts.

Luc Vrydaghs begon zijn carrière als documentairemaker in 2002 met de serie GAS STATION. De serie werd vertoond op het Documentary Fortnight 2007 in het MOMA in New York en op tal van andere festivals, waarbij het de Zilveren Award won op het Biarritz FIPA-festival. In 2012 maakte hij een documentaire over een oude begrafenisondernemer genaamd F. DENEYER. Daarnaast regisseerde hij de persoonlijke reisdocumentaire series MADAGASCAR en NICARAGUA. Vervolgens werkte hij meerdere jaren aan de reeks BARBERSHOP. In 2019 creëerde hij voor Canvas ON THE ROAD ZONDER JACK, waarbij hij met een oude Chevrolet de Verenigde Staten doorkruiste van Miami tot Seattle.

Dorian van der Brempt was adviseur op de kabinetten van ministers van Cultuur Bert Anciaux en Paul Van Grembergen. Hij was ook directeur van Boek.Be en directeur van deBuren, het Vlaams-Nederlands Huis in Brussel. Samen met Marc Van Dyck schreef hij Monologen met Jan Hoet. Over Jan Hoet zegt hij: "Ik had altijd een 'boon' voor de ongrijpbare Jan Hoet. Hij en Gerard Mortier waren twee atypische figuren die hun tijd bepaalden in de Beeldende Kunst en de Opera. Vandaag zou het assessment bewijzen dat ze totaal ongeschikt zijn voor de job. Het waren verlichte despoten die graag toegeven dat ze gelijk hadden.

Els Wuyts werkt momenteel aan de achtste editie van Beaufort 2024, een driejaarlijkse tentoonstelling langs de zeedijken, stranden en duinen van de Belgische kustlijn. Ze was betrokken bij Triënnale Brugge 2021, dat internationale kunst en architectuur met de historische stadskern van Brugge verbindt en HISK, Hoger Instituut Voor Schone Kunsten in 2022 en 2023. Daarnaast werk ze als freelance tentoonstellingsmaker aan verschillende projecten rond hedendaagse beeldende kunst en is ze samen met Yves Velter initiatiefnemer van off-space Salon blanc in Oostende.

Trailer
Regisseur: Luc Vrydaghs
Speelduur: 80 min
Taal: NL
Ondertiteling: NL
Releasedatum: 2024-04-03
Kijkwijzer:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen

Van 18 t.e.m. 28 april neemt MOOOV Filmfestival de programmatie van Lumière Brugge over. 

Wij zijn er terug op 29 april.