Dr Strangelove (Kaleidoscope) (1964)

Kaleidoscope: Koude Oorlog op het witte doek

Na een succesvolle eerste editie slaan de Bruggelingen van het Razor Reel Flanders Film Festival en Cinema Lumière opnieuw de handen in elkaar voor Kaleidoscope, een reeks van 4 bioscoopvertoningen rond één centraal thema. Ditmaal staat de Koude Oorlog centraal, een onderwerp dat sinds de Russische inval in Oekraïne helaas terug brandend actueel is en in het verleden garant stond voor heel wat filmparels.

Op donderdag 11 april trappen ze af met Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb. Stanley Kubricks satire focust zich op de angst voor een nucleaire oorlog en vertelt het verhaal van een gestoorde Amerikaanse generaal die op eigen houtje een nucleaire aanval lanceert op de toenmalige Sovjet-Unie, waarna beide wereldmachten op de rand van een totale vernietiging staan. De film belicht op een absurde wijze de politieke paranoia die kenmerkend was voor de Koude Oorlog. Een glansrol is weggelegd voor Peter Sellers die naast het titelpersonage nog 2 rollen voor zijn rekening neemt. Van een nucleaire oorlog naar de nucleaire onderzeeër Red October is maar een kleine stap.

Deze gitzwarte satire is de grappigste film die Kubrick ooit gemaakt heeft en gaat - zoals altijd bij Kubrick - ook over hoe de mensheid zijn eigen graf aan het delven is. Of zoals generaal Turgidson (George C. Scott) het zegt: Je hoort voortdurend de vleugelslag van de engel des doods boven je hoofd." Kubrick was de eerste regisseur die erin slaagde de gevaarlijke absurditeit van de steeds toenemende nucleaire dreiging op succesvolle wijze te verbeelden.

Trailer
Regisseur: Stanley Kubrick
Speelduur: 95 min
Taal: EN / RU
Ondertiteling: NL
Releasedatum: 1964-01-01
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen