Patrick and the Whale (Doctalks)

Een adembenemende documentaire over de uitzonderlijke band tussen een mens en een potvis.

Patrick Dykstra heeft zijn leven gewijd aan de studie van walvissen. Zwemmend met de dieren heeft hij geleerd hoe ze zich gedragen, hoe ze zien en horen en hoe ze met andere zeebewoners omgaan. Uit ervaring weet hij precies hoe hij zich in hun nabijheid moet gedragen: wat hij wanneer wel en niet moet doen. Daardoor is het hem gelukt steeds dichter bij de dieren te komen, een unieke vaardigheid. Recent maakte Patrick iets mee dat zijn leven veranderde. In Dominica had hij een ontmoeting met een vrouwelijke potvis. Nieuwsgierig zwom ze naar hem toe en tastte hem af met haar sonar. Ze bestudeerde hem zoals hij haar bestudeerde. Patrick kreeg het overweldigende gevoel dat ze echt met hem probeerde te communiceren.

In het veelbekroonde Patrick and the Whale reist hij weer naar Dominica om deze bijzondere potvis die hij Dolores noemt terug te vinden. Hij hoopt dat zij hem meer inzicht kan geven in de geheimen van haar wereld. Met verbluffende onderwaterbeelden onderzoekt Patrick de fascinerende aard van de potvis en probeert hij meer te weten te komen over haar intelligentie en complexiteit en haar relatie met de mens. De film van Mark Fletcher volgt Patricks reis en duikt in de psychologie van een man die alles heeft opgeofferd om contact te maken met een van de grootste oceaanbewoners en haar te begrijpen.


Met de reeks Doctalks brengen we samen met De Republiek een constructieve dialoog op gang via documentaires die je stof tot nadenken geven. Maandelijks selecteren we een documentaire met een kritische blik op een actueel vraagstuk. Na de film gaat Mieke Dumont in gesprek met marien bioloog Jan Haelters van het Instituut voor Natuurwetenschappen. Hij is de eerste persoon die gebeld wordt als er zeezoogdieren stranden aan onze kust. Hij wordt door overheden vaak om advies gevraagd in zaken met betrekking tot zee, milieu en zeezoogdieren. In het nagesprek gaat Jan dieper in op de relatie en communicatie tussen mens en dier. Hij brengt ook enkele elementen mee die hij vond in... een walvismaag!

Trailer
Regisseur: Mark Fletcher
Speelduur: 72 min
Taal: EN
Ondertiteling: NL
Releasedatum:
Kijkwijzer:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen
Zondag 26/05